Piyasada bulunan birçok sahte deri ürünü, hakiki deriden ayırt edilmesi zor olabilen özellikler taşıyabilir. Hakiki deriyi tanımanın yöntemlerini bildiğinizde hem kaliteli ürünleri kolaylıkla seçebilirsiniz hem de paranızın karşılığını alabilirsiniz. Gerçek deri nasıl anlaşılır, sorusunun cevabını ve etkili yöntemleri öğrenebilmek için aşağıdaki detayları dikkatlice inceleyebilirsiniz.
Hakiki deriyi anlamanın en kolay ve hızlı yollarından birisi de koklamaktır. Doğal derinin kendine has hafif bir hayvansal kokusu vardır. Bu koku, fabrikasyon işlemlerle üretilen suni derilerde bulunmaz. Suni deriler genellikle plastik ya da kimyasal kokular yayar. Eğer ürünü kokladığınızda plastik kokusunu hafif de olsa alıyorsanız büyük olasılıkla hakiki deri değildir.
Hakiki deriyi anlamak için dokunma duyusunu kullanmak da oldukça etkili yöntemlerden birisidir. Hakiki deriye dokunduğunuzda pürüzsüz fakat doğal bir doku hissedersiniz. Suni deriler ise çoğunlukla aşırı düzgün ve soğuk bir yüzeye sahiptir. Hakiki deriyi esnettiğinizde ya da çektiğinizde hafif bir kırışıklık oluşur. Suni deri ise bu esneme hareketine direnç gösterir ve yüzeyi düz kalır.
Hakiki deriyi test etmenin etkili yöntemlerinden biri de ısıya ve neme nasıl tepki verdiğini incelemektir. Hakiki deri, vücut sıcaklığını emer ve birkaç saniye içinde dokunduğunuzda ısınır. Suni deri ise genellikle soğuk kalır. Hakiki deri erkek ayakkabı alırken bu ısı testini yapabilirsiniz. Ayakkabıyı hafif şekilde bükmeyi de deneyebilirsiniz. Deri yumuşak dokulu olduğundan kolay bükülür ve yüzeyinde derin kırık ya da çatlak oluşmaz. Çanta ya da cüzdan gibi ürünleri alırken hakiki deriyi ayırt etmek için nem testinden yararlanabilirsiniz. Yüzeyine hafif su temas ettiğinde gerçek deri su damlalarını emer fakat suni deri suyu yüzeyinde tutar. Su damlasını emmeyen bir yapıyla karşılaştığınızda bunun suni deri olduğunu anlayabilirsiniz.
Hakiki deri ürünlerinin yüzeyinde ufak gözenekler ya da ince damar izleri bulunur. Bu doğal özellikler derinin hayvansal bir materyalden üretildiğinin göstergesidir. Suni derilerde ise bu gözenekler genellikle fabrikada oluşturulduğu için aşırı düzenli bir yapı görünür ve bu aşırı düzenli yapının doğal görüntüsü yoktur. Derinin kenar kısımlarını inceleyerek de önemli ipuçları elde edebilirsiniz. Hakiki deriyi kestiğinizde lifli ve pürüzlü bir kenar yapısı görürsünüz. Suni deriler ise plastik ya da kumaş tabaka ile kaplı olduğundan dolayı kesildiğinde düzgün bir hat gösterir. Deride bir diğer önemli ayrıntı renk değişimidir. Hakiki deri, boyanmış olsa bile doğal bir derinlik sunar ve ışığın geliş açısına göre tonları değişebilir. Suni deri ise genellikle tek düze renkte görünür ve doğal bir geçiş sağlamaz.
Hakiki deri nasıl anlaşılır, sorusuyla birlikte genellikle akla, deri yanar mı sorusu da gelir. Ayırt etme yöntemleri arasında az bilinen, pek göze alınamayan ancak oldukça etkili yöntemlerden biri de alev testidir. Hakiki deriye alev temas ettirdiğinizde hemen yanmaz, sadece hafif bir kömürleşme gösterir. Suni deri, plastik katkılı olduğu için hızla yanar ve eriyerek kötü bir koku yayar. Bu testi yaparken dikkatli olmanız gerekir çünkü deri malzemeye zarar verebilir.
Hakiki deri genellikle suni deriye göre daha pahalıdır. Ürünün fiyatı, kullanılan derinin türü ve işçiliği bazında değişiklik gösterebilir. Çok ucuz bir deri ürünle karşılaşırsanız hakiki deri olduğundan şüphelenebilirsiniz. Fiyatının yanı sıra ürün etiketini de inceleyebilirsiniz. Çoğu hakiki deri ürün üzerinde materyali açıkça ifade eden bir ibare bulunur. Ancak bu ifadeye güvenmiyorsanız diğer yöntemlerle de doğrulama yapabilirsiniz.