Ayakkabı bağcığını bağlamak aslında çoğumuzun günlük yaşamda üzerine fazla düşünmeden yaptığı bir alışkanlık gibi görünür. Ancak ayakkabı bağlama şekliniz tarzınıza renk katabilir, ayakkabınızın görünümünü değiştirebilir, konforunuzu bile etkileyebilir. En kolay ayakkabı bağcığı nasıl bağlanır, sorusunun cevabını almak ve farklı bağlama yöntemleri keşfetmek için aşağıda verdiğimiz önerilerimize göz atabilirsiniz.
En bilindik ve en çok tercih edilen yöntem olan klasik düğüm, özellikle günlük giyilen ayakkabılarda uygulanabilir. Kolaylıkla çözülebildiği için ayakkabılarınızı rahatça çıkarıp giymenize yardımcı olur. Klasik düğüm, spor ayakkabılardan klasik ayakkabılara kadar her modelde rahatça uygulanabilir. Basit olan bu bağlama yönteminden faydalanmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
● Bağcıkları üstten çapraz şekilde aşağıdan yukarıya doğru geçirin.
● Uçları çaprazlayarak düğüm atın ve klasik kulakçıkları oluşturun.
● Her iki kulakçığı bağlayarak sıkılaştırın.
Ayakkabılarınızın bağcıklarının gözükmemesini istiyorsanız saklı düğüm yönteminden yararlanabilirsiniz. Bu tarz bir ayakkabı bağlama yöntemi özellikle daha şık ve sade bir görünüm istediğinde kullanışlıdır. Genellikle düz tabanlı spor ayakkabılara, günlük yürüyüş ayakkabılarına veya klasik ayakkabılara uygulanır. Saklı düğüm yöntemi için:
● Bağcıkları dıştan içe doğru ayakkabının deliklerinden geçirin.
● Üst kısmına kadar sırayla çapraz geçirin ve son deliğe geldiğinizde bağcıkları ayakkabının iç kısmında düğümleyin.
Adını askeri botlardan alan bu bağcık bağlama stili sıkı bir kavrama sağlar. Özellikle outdoor ayakkabılar için idealdir. Asker bağlama yöntemi, bağcıkların gevşemesini önleyerek zorlu yürüyüşlerde veya doğa gezilerinde daha rahat hareket edilmesini sağlar. Ayak bileğinizi desteklediği için outdoor ayakkabılarınızla uzun süre konforlu şekilde yürüyebilirsiniz. Yüksek bilekli ayakkabılarda ve botlarda bağcık nasıl bağlanır, diye merak ediyorsanız bu tarz bir bağlama yöntemi için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
● Bağcıkları ilk iki delikten düz geçirin ve her iki tarafta eşit uzunlukta bırakın.
● Sonraki deliklerde çapraz geçiş yaparak ilerleyin.
● En üste geldiğinizde bağcıkları kuvvetlice düğümleyin.
Estetik şekilde ayakkabı nasıl bağlanır, diye düşünüyorsanız merdiven yönteminden faydalanabilirsiniz. Bu bağlama stili spor ve yürüyüş ayakkabılarına rahatça uygulanabilir ve bağcıkların ayakkabı yüzeyinde şık bir şekilde durmasını sağlar.
● Bağcıkları ilk iki delikten paralel şekilde geçirin.
● Üstte kalan uçları, karşılıklı deliklerden geçirip ilerletin.
● Her sırada bu işlemi tekrar ederek devam edin ve delikler bittiğinde düğüm atın.
Biraz daha dikkat çekici bir yöntem istiyorsanız çapraz düğüm yöntemi ilginizi çekebilir. Bu yöntem bağcıkların ayakkabının üzerinde zarif bir şekilde çapraz görünmesini sağlar. Çapraz düğümü uygulamak için:
● Bağcıkları alttan başlatarak sırayla çapraz geçirin.
● Her iki delikte bir düğüm atarak sabitleyin.
● Üst kısma geldiğinizde bağcıkları hafif bir düğüm ile bitirin.
Bağcıklarınızın sürekli çözülmesinden şikâyet ediyorsanız, çift düğüm yöntemi sizin için kurtarıcı olabilir. Daha sıkı bir bağlama sağlayan bu yöntem özellikle çocuk ayakkabılarında veya spor aktivitelerinde çok işlevseldir. Çift düğüm yöntemi sayesinde bağcıklarınız gün boyunca çözülmez. Yoğun tempolu günlerde veya spor yaparken ayakkabınızın güvenle ayağınıza oturmasına yardımcı olur.
● Bağcıkları klasik düğüm yöntemiyle bağlayın.
● Bağcıkları bir kere daha düğümleyerek sıkılaştırın.
● Her iki kulağı eşit şekilde çekerek düğümü sabitleyin.
Kişisel bir dokunuş katarak ayakkabı bağcıkları nasıl bağlanır, diye düşünüyorsanız kurdele bağlama tekniğini deneyebilirsiniz. Spor ayakkabılarda veya botlarda oldukça sevimli ve dikkat çekici görünüm sunan kurdele bağlama için önce bir çift kurdele edinmeniz gerekir. Ardından aşağıdaki adımları takip edip bağlayabilirsiniz:
● Geniş bir kurdele tercih ederek klasik düğüm ya da merdiven yöntemi ile ayakkabınıza geçirin.
● Her iki kulakçığı düzgünce yerleştirin ve düğümleyin.
● Fazla uzun kurdele uçlarını dilerseniz kısa tutabilirsiniz.